Diskuse k programu Auslogics Disk Defrag 3.4.3.0
mlůno (neregistrovaný)
Slušný program
Tak se mi zdálo, že jeden z disků je příliš pomalý. Napadlo mě ho fragmentovat (za dva roky jeho používání jsem to nikdy nedělal - systému NTFS to prý stačí dvakrát do roka a kromě toho XP si to údajně dělají sami). Po spuštění defragmentace vestavené v systému XP jsem byl nepříjemně překvapen mizerným uživatelským rozhraním, ale to by nebylo až tak zásadní (kostičky na které jsem byl zvyklý z 95 bych oželel, kdyby program splnil úkol). Verdikt zněl, fragmentace 40%, tak jsem dal defragmentaci, ta podle něj po třech hodinách úspěšně skončila. Ale když jsem dal znovu analýzu, tak to bylo stejné jako předtím.
Protože jsem byl hrubě nespokojen, sáhnul jsem k tomuto programu. Možná i kvůli obrázku s kostičkami, na které jsem zvyklý z windows 95 (a taky proto že je zadarmo). Analýza disku trvala shruba stejně dlouho (víc než půl hodiny), ale jejím výsledkem byla poměrně podrobná zpráva s výpisem všech fragmentovaných souborů a počtu fragmentů. Tím sem se dozvěděl, že mám na disku přes 1350000 (milion třistapadesát tisíc) souborů ve víc než 2 milionech fragmentů. Z toho 1500 souborů bylo fragmentováno, ty nejhorší měly kolem 100 tisíce fragmentů. Program zobrazil po kliknutí i umístění fragmentů, některé připomínaly hvěznou oblohu (tedy náhodné rozložení, či spíš rozesetí).
Spustil jsem tedy defragmentaci, která trvala celkem cca 237 hodin (tj. necelých 10 dnů). Po celou dobu jsem ovšem věděl co program dělá, který soubor právě přesouvá, přesně jak by to mělo fungovat. Po deseti dnech zůstal jen jeden soubor, u kterého bylo v protokolu uvedeno "soubor nelze defragmentovat". Neměl žádné zvláštní atributy, nebyl ani ničím otevřen (zkusil jsem i restart). Moje hypotéza je, že obsahuje chybný sektor, ale pouštět scandisk s kontrolou povrchu na takový disk nechci, tak jsem ho zatim oddělil a teď jdu hledat něco, co při čtení dokáže přeskočit chybné sektory (je to vieo - nahrávka z TV karty - začátek a konec souboru je očividně v pořádku a chyba je v době reklam, které oželim).
S programem jsem spokojen, konkrétní čísla jsem jsem dal proto, aby byla představa, co znamená "rychlý program". Já bych tomu neřekl rychlý, ale hlavně že je funkční, to je možná důležitější.