Diskuse k programu Mozilla 1.7.13
Hawkey (neregistrovaný) <hawkey71 (zavináč) hotmail (tečka) com>
WWW: http://hawkey.fns.uniba.skRe: Super soft
No to je prave problem. Totiz FFox je vyholeny ako sa len da, a ak chcete nejake doplnkove funkcie, musite v ovela vacsej miere doinstalovavat rozsirenia, co zaciatocnikovi praveze zlomi vaz. (Ja som admin, ale ked som prvy raz instaloval rozsirenia, asi 15 min mi trvalo preliezanie for a patranie po fakte, ze Mozilla .xpi-cka defaultne z bezpecnostnych dovodov neinstaluje!).
Dalej, su Fox aj TBird su akoze "lite", ibaze moja Mozilla 1.7.5 ma 23 mega aj s Calendarom, zatial co tie dva dokopy bez dalsich rozsireni maju takych min. 30! (Naco to?) BTW Opera 7.5 ma tak 5.5, isteze bez Javy, ale JRE musite instalovat aj Mozille. A to zrovna v rovnako obludnom rozsahu.
MSIE 6 podla mojho nazoru rozhodne nie je az taky hrozny a napodobne support - kazdy druhy utorok v mesiaci mate pravidelne updaty, pricom kriticke chyby sa plataju ASAP. Dlho pretrvavajuce neopravene chyby su skor dosledkom dopadu komplexity projektu kde nie je mozne len tak prepisat jeden modul kvoli dopadom na ine; toto sa moze stat zrovna aj v tu vychvalovanych alternativach, pretoze je starou programatorskou pravdou, ze komplexnost projektu rastie, az presiahne schopnost vyvojoveho teamu projekt udrziavat. Dnesny MSIE je po stade patchov a zmien do velkej miery netotozny s povodnym. Takisto, vo svojej dobe praveze otvoril cestu nastupu modernejsich technologii a tapanie v interpretacii CSS hlavne verzii 2 a vyssie ako aj DOM zdaleka nie je skvrna na historii IBA IEcka.
M$ v poslednej dobe koniec koncov dost dba na standardy; spomenme len fakt, ze interne kodovanie v .NET je Unicode, ze M$ Office takisto podporuje uz 5 rokov Unicode dokumenty (cim dotahovacky typu Win-1250 ano/nie stracaju dost na zmysle; resp. stratili, uz v r. 1999 uvedenim Office 2000). Dalsim problemom je, ze co je to vlastne standard, a to zavisi napr. od oblasti nasadenia. Napr. pre e-mail je v nasich zemepisnych sirkach standardom okrem Unicode (UTF-16 a UTF-8) IBA ISO Latin 2. Ak si to checknete, s uzasom ;-) zistite, ze je to default encoding ceskeho Outlooku a Outlook Expressu! (Nic vam nebrani si to zmenit, napr. aj v Mozille, na povedzme 1250ku... s rizikom ze niektore programy to mentalne nezvladnu). Lenze pre dokumenty na nete nie je ISO normotvorna organizacia!!! Tych su BTW desiatky a ISO nie je jedina, zavisi na ucele. Pre ucely pouzitia na uvedeny ucel je autoritou IANA. Problem je, ze charset si tam moze zaregistrovat skoro kazdy a aky chce. M$ to proste len vyuzil...
Detto nadavanie na Win... asi 90-95% nadavania na Windows pouziva argumenty z cias Windows 98, co je system uz znacne smrdiaci rozkladom. To dnes nie je relevantny vztazny bod; nim su Windows XP, prip. 2003 Server.
Zaver? Nie som rasista ;-).