Hlavní navigace

Jak jednoduše tisknout do PDF?

Ilustrační obrázek: Jak jednoduše tisknout do PDF? Dokumenty ve formátu PDF jsou hojně používány zejména díky bohatým možnostem při jejich tvorbě a úpravách. Setkáváme se s ním téměř na každém kroku. Použití formátu je opravdu všestranné. Kromě tvorby klasických dokumentů je možné PDF využít i při tisku. Nejedná se při tom vůbec o nic složitého. Stačí jen vědět, jak na to!

Co znamená PDF

PDF logo

PDF je zkratkou anglického názvu Portable Document Format, tedy formátu pro přenosné soubory, které mohou obsahovat jak texty, tak i obrázky. Ten je založen na jazyce PostScript a za jeho vývojem stojí od počátku společnost Adobe. Hlavní výhodou PDF je nezávislost na software i hardware. Vytvořený dokument se pak na všech zařízeních zobrazí vždy stejně.

Tisknu, tiskneš, tiskneme…

Právě skutečnost, že soubory ve formátu PDF se vždy zobrazí na všech zařízeních zcela identicky, jej předurčuje k využití při tisku. Mohlo by se zdát, že takový tisk je zbytečný, když používáme klasickou tiskárnu.

Opak je ale pravdou. Pokud potřebujeme vytisknout libovolný dokument a nemáme zrovna k dispozici tiskárnu podporující kupříkladu nestandardní formát papíru, pak jen stačí jednoduše vytvořit PDF dokument a vytisknout jej na jakémkoliv jiném počítači. Přitom máme jistotu, že se dokument vytiskne správně a bez chyb.

PDFCreator 0.9.3

PDFCreator

Šikovný nástroj určený k snadné tvorbě PDF dokumentů, který je vhodný jak pro síťové využití mnoha uživateli, tak pro velkou tiskovou zátěž. Po instalaci v systému vytvoří novou virtuální tiskárnu. Tu lze používat obdobně jako běžnou reálnou tiskárnu umístěnou na vašem stole. Každý odeslaný dokument program převede do PDF. Po spuštění tisku je buď nabídnuto uložení výsledného soboru na pevný disk, nebo jeho uložení a následné odeslání prostřednictvím e-mailu. Po dokončení tiskové úlohy je možné si výsledný dokument prohlédnout ve zvoleném programu (standardně je předvolen Adobe Reader). Program navíc nevkládá do dokumentů žádnou reklamu a je dostupný zcela zdarma.

PDFCreator nabízí bohaté možnosti nastavení předvoleb tisku. Prakticky nenarazíte na volbu, která by vám mohla chybět. Šikovná je pak možnost vytvořit si zcela libovolný formát papíru pro tisk. Program je také vybaven interní konfigurovatelnou tiskovou frontou.

PDFCreator - tisková fronta

Instalace programu zahrnuje vlastní PDFCreator, přizpůsobenou verzi knihoven AFPL Ghostscript 8.14, ovladač tisku a program PDFEnc.

Mezi klíčové vlastností aplikace, které stojí ještě za zmínku, patří vkládání vektorových fontů, klíčových slov, titulků a předmětu. Užitečné může být i šifrování dokumentu (až 128bit), komprese textu a grafiky dokumentu (TIFF, ZIP, JPEG), nastavení uživatelských práv, ochrana dokumentu heslem a tisk dokumentů do dalších alternativních formátů (TIFF, EPS, BMP, PNG). Praktické je též spojování více dokumentů PDF dohromady.

Vhodné alternativy

PDFCreator není jediným programem pro virtuální tisk do PDF. Existuje celá řada dalších podobně zaměřených aplikací. Mezi ty zajímavější můžeme zařadit následující nástroje:

PDF4Free 2.0

Program se, stejně jako PDFCreator, instaluje jako virtuální tiskárna. Umožňuje tisk na libovolný formát papíru v rozlišení tisku až 2540 × 2540 pixelů. Dokáže k dokumentu připojit PDF informace a fonty, poradí si s tvorbou Postscriptů a umí detekovat hypertextové odkazy. V bezplatné verzi však připojuje k dokumentům poznámku o autorství, což je poměrně nepříjemné.

PrimoPDF

PrimoPDF 3.1

Aplikace pracuje na stejném principu jako její kolegové. Do systému přidá další virtuální tiskárnu, jejímž prostřednictvím následně probíhá tisk. Ačkoliv s ní lze tisknout z jakékoliv aplikace, primárně se specializuje na převádění souborů v textovém formátu, obrázků, textů a webových stránek. Mezi její přednosti patří schopnost optimalizace PDF výstupu pro tisk na standardních laserových tiskárnách.

Snadná cesta ke kýženému cíli

Nástroje pro převod dokumentů do PDF zaznamenaly veliký boom. Jejich použití je velice snadné a komfortní. Proto není nejmenší důvod, abychom jejich služeb alespoň jednou za čas nevyužili.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.