Hlavní navigace

Zoner Photo Studio 9 - úprava fotek pro náročné

Ilustrační obrázek: Zoner Photo Studio 9 - úprava fotek pro náročné Již delší dobu můžeme v našich obchodech nalézt novou verzi oblíbeného nástroje pro úpravu fotografií, Zoner Photo Studio 9. Jaké novinky nabízí? Vyplatí se upgrade starší verze? Odpovědi na tyto a další otázky si můžete přečíst v této recenzi.

Představení programu

Zoner Photo Studio si jistě oblíbí uživatelé vlastnící digitální fotoaparát, kameru či skener. Umožňuje kvalitní zpracování fotografií a videa, dokáže stahovat data z přenosných zařízení do počítače, odstraňovat chyby ze snímků, archivovat soubory a sdílet je. Nová verze 9 nabízí opět mnoho novinek a vylepšení, proto si ji pojďme trochu přiblížit.

Nezůstal kámen na kameni

Zoner Photo Studio 9 - hlavní okno

Program se začíná zaměřovat spíše na profesionální uživatele – rodina hledající způsob jak přenést snímky z dovolené do počítače tedy většinu funkcí rozhodně nevyužije. Výrobce kompletně přepracoval jádro programu, které nyní dokáže zpracovávat fotografie s barevnou hloubkou 16 bitů na kanál, což by mělo zamezit ztrátám kvality obrazu při operacích se soubory (bohužel pouze ve verzi Professional). Jistě potěší různé skiny (nastavení vzhledu) programu (Windows 2000, XP, dřívější verze Photo Studio atd.), další skiny lze navíc stáhnout z webu společnosti Zoner) a poté nastavení zobrazovaných lišt a oken (okna lze přesouvat, ukotvovat, měnit jejich velikost atd.).

Samotné uživatelské rozhraní doznalo několika změn. Připraveno je pro Vás okno Návody, které se po prvním spuštění programu zobrazí dobře viditelné po pravé straně a které jistě ocení začínající nebo méně zkušení uživatelé. Okno Náhled / Informace nyní lze rozdělit do dvou samotných oken, V Informacích jsme si všimli vylepšeného náhledu histogramu. Profesionálnější uživatele potěší možnost přiřazení klávesových zkratek položkám v menu a možnost definovat zobrazovaná tlačítka v Editoru a Průzkumníku.

Možnost provádění hromadných operací

Zoner Photo Studio 9 - úprava obrázku 1

Novinkou je systém Vámi definovaných posloupností operací. Lze tedy v jediném kroku aplikovat na soubor více úprav najednou. Naráz upravovaných souborů může také více – můžete tedy např. přiostřit všechny fotografie z dovolené během pár sekund. Vše proběhne takto rychle, protože Zoner Photo Studio 9 nemá potřebu upravované soubory dočasně ukládat a poté zase načítat. Při přejmenovávání souborů nám bylo nabízeno vhodné jméno získané z databáze dřívějších pojmenování souborů, čímž by mělo dojít k zamezení špatného pojmenování souboru.



Vytvořte si interaktivní prezentaci na DVD!

Stále více uživatelů používá k prohlížení fotografií svoji plazmovou či jinou televizi místo monitoru počítače. Nový nástroj umožňuje vytvářet interaktivní prezentace, které se následně vypálí na DVD a lze je přehrát ve všech stolních DVD přehrávačích. Je možné vybírat z mnoha přechodů mezi fotografiemi, přidávat titulky z EXIF hlavičky, oživit prezentaci hudbou, měnit barvu pozadí a použít formát 4:3 nebo 16:9. Lze vytvořit menu s odkazy jako např. Václavské náměstí, Vltava, Karlův most apod., díky čemuž lze najít danou fotografii velmi rychle.

Nové možnosti úpravy obrazu

Zoner Photo Studio 9 - úprava obrázku 2

Zde opět zaplesají pokročilejší uživatelé. Zoner Photo Studio 9 nabízí několik nových funkcí a nástrojů, s nimiž budou vaše fotografie vypadat ještě lépe. Nyní můžete kopírovat část obrázku mezi dvěma soubory a měnit její velikost, průhlednost a rozmazávat hrany. Z počítačových her zná mnoho uživatelů jistě antialiasing, tedy vyhlazování kostrbatých hran. Dál je zde nový filtr Doostřit, podpora pluginů (zásuvných modulů) .8bf a vylepšena byla rovněž funkce Křivka, kde nyní lze zadávat vstupní a výstupní hodnoty.

Můžete měnit úrovně, vytvářet křivky, měnit barevnou teplotu, projasňovat stíny, upravovat barvy a ostrost, maskovat neostrosti a vylepšovat expozice, a to vše lze aplikovat na více fotografií najednou. Některé z těchto funkcí bohužel chybí ve verzích Classic nebo Home.

Vylepšená podpora EXIF informací

Zoner Photo Studio 9 - úprava obrázku 3

Do EXIF hlavičky se ukládají údaje jako jméno autora nebo popis fotografie a pomocí mnoha programů je lze přečíst. I Zoner Photo Studio 9 mezi ně patří. V průzkumníku se nyní nachází okénko pro snadné zadání a přečtení EXIF hlavičky každé fotografie, takže se snadno dozvíte, kde a kým byl snímek vyfocen. Ke všem fotografií lze nyní hromadně přiřadit město a stát a klíčová slova. Program má vlastní databázi klíčových slov. Nově můžete vytvářet databáze fotografií, které jsou navíc kompatibilní s programem MS Access. Díky EXIF informacím lze mezi soubory snadno vyhledávat fotografie a navíc nikdy nezapomenete, kdo a kdy který snímek fotil.

Inovace publikačních nástrojů

Kromě vypálení interaktivní prezentace na DVD lze využít i další možnosti. Můžete přímo do souboru ukládat panorámata složená z více snímků nebo fotografie jednoduše vytisknout. Nebudete ochuzeni ani o možnost exportovat vytvořená fotoalba a přenést je tak na jiný počítač, a to i ve formátu PDF. Pokud máte nainstalovaný grafický program Zoner Callisto, se kterým se Photo Studio dokonale rozumí, můžete všechny snímky libovolně editovat, malovat do nich atd.

Závěr

Zoner Photo Studio 9 - úprava obrázku 4

Pokud by vás ani toto všechno stále nepřesvědčilo pro koupi, máme pro vás další výčet novinek a zlepšených funkcí. V Průzkumníku byl přidán náhled videosouborů a náhled výsledného jména při hromadném přejmenování. Při stahování fotek z externích zařízení bude automaticky změněna velikost písmen přípony (např. .JPG na .jpg), což usnadňuje publikování fotografií na webu.

Přidány byly panely s nápovědami pro Archiv médií a Výsledky vyhledávání. Při vkládání textu do obrázku Vám nyní bude nabízen náhled písma a možnost zarovnání textu, můžete měnit barvu pozadí krajů pro přesnější otáčení a manipulaci se snímky, všimnete si také vylepšení filtru Obrázek do obrázku a možnosti vypnout kolečko pro pohyb mezi obrázky.

Zoner Photo Studio 9 za investici rozhodně stojí, znovu zmiňujeme funkce jako vyhlazování hran, možnost změnit skin programu, vytvoření interaktivní DVD prezentace a hromadné přejmenování a úprava souborů. Na trhu se Zoner Photo Studio 9 objevil ve třech verzích, Classic, Home a Professional, které se liší především cenou a dostupnými funkcemi.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.